Kormányválság van Romániában. Tulajdonképpen nem csak itt, de ez most elég jól látszik innen.
Egyébként nem új a helyzet, évtizedek óta tart, csak most megint „élesben” mennek a dolgok. Mert ma sajnos az lesz politikus, akinek nagyobb a pofája. Lehet akármilyen agybajos, bunkó: ha néhány nála hülyébbet meggyőz, megválasztják.

Két-három hete akartam már írni erről, amikor országos tűntetések folytak a kormány és az elnök ellen. Talán én is beszállhattam volna, csak nem tudtam, és most sem tudom: kit kívánhatnék helyettük?... A tűntetők sem tudták. Azért dicséretesnek tartom, hogy néhány, őket „meglovagolni” próbáló politikust hazakergettek.
Aztán a tűntetőket is hazakergette a tél.

Persze volna megoldás, én meg is adom a receptet. Ingyen! Csak próbálná ki valaki. Vagy legalább gondolná végig...

A megoldás: jogsi. Komolyan! Most már minden „komoly” (és a legtöbb komolytalan) jármű vezetéséhez jogosítvány kell. Előtte megvizsgál néhány orvos meg agybajász, aztán elméleti, majd gyakorlati vizsgák következnek. És minden vizsga meg vizsgálat kizáró jellegű!
És itt még nincs vége. Mert jobb helyeken a hivatásos járművezetőket évente-félévente visszatapsolják egy orvosi-pszichológiai vizsgálat erejéig.

Egy ilyenszerű jogsit kéne kitalálni a politikusoknak is. Első lépésben bizonyítsák be, hogy testileg-lelkileg alkalmasak a vezetésre, majd vizsgázzanak le (de alaposan!) alkotmány- és törvényismeretből, esetleg nemzetközi jogból (de legalább EU-jogból meg olyanokból, ami az országot érintheti, pl. NATO...). Közben a gazdasági rendőrség vizsgálja át alaposan, az utolsó szegig-cérnakarikáig a jelölt-jelölt anyagi helyzetét, és ha ők is mindent rendben találnak, a vizsgák is mind sikerülnek, akkor és csak akkor indulhasson az ipse akár csak a legalacsonyabb szintű jelölőgyűlésen is.
Végül, ha a választókat is sikeresen elbolondítja jelöltünk, ne ússza meg ennyivel: negyedévente komoly pszichológiai vizsgálaton vegyen részt, és anyagi helyzete is állandó felügyelet alatt maradjon.
És, hogy teljes legyen a kép: akárcsak a hajtásit, ezt a jogsit is fel lehessen függeszteni vagy véglegesen visszavonni, ha olyan vétségen érik a birtokosát, mint pl. a negyedévi vizsgálat elmulasztása vagy megtagadása, erkölcstelen magatartás, ittas vezetés vagy háború kirobbantása.

Így és csak így szabadulhatunk meg a világszerte burjánzó áldemokráciától. A nagypofájú bunkók meg politizáljanak ezentúl a kocsmában vagy az utcasarkon. Ott a helyük.