Az utolsó Megasztár már rég lefutott, de egyesek még mindig Patai Annát, sőt Tóth Lüszit emlegetik. Féltik, szídják, bátorítják, aztán megint féltik őket. Majd megint szídják.
Mi lesz szegény gyereksztárokkal? – sopánkodik a sajtó már évek-évtizedek óta. És felsorolják a negatív példákat: Michael Jackson, Corey Haim, Linsay Lohan, Britney Spears, Drew Barrymore... Minden cikkben, riportban ugyanaz a néhány név, botrányok, kábítószerezés, alkoholizmus kapcsán.
Így leírva egy picit ijesztőnek hat, de mi van a sorok-sorsok mögött?

Mostanában túl sok ilyen jellegű cikket olvastam, ezért úgy döntöttem, számolok egy kicsit. Utánanéztem, listát készítettem, és (eddig) 176 olyan színészt, énekest kaptam, akik gyerekként vagy kamaszként kerültek reflektorfénybe. A lista távolról sem teljes, ugyanis csak azok kerültek rá, akiknek legalább egy filmjét vagy felvételét én is láttam-hallottam.
A 176 volt gyereksztárból 14 (majdnem 8%) volt rövidebb-hosszabb ideig a pletykalapok  állandó szereplője, ebből öt (majdnem 3%, köztük Drew Barrymore) „megjavult”.
A fennmaradó 162 névről (a kritikákon kívül) nem sokat olvashatunk. Van köztük néhány, akinek sikertelen házasságait, félresikerült frizuráit, testsúlyát vagy ruháit emlegetik - de ez nálunk, „civileknél” is ugyanolyan hétköznapi és megbocsátható. A lesifotósok „ronda ruha”, „tikos barát/barátnő”, „topless” és ehhez hasonló megjegzésekkel közzétett képei nem érdekelnek; és nem kerültek a feketelistára azok sem, akikkel „botrányos” filmjeik vagy dalszövegeik miatt foglalkozott a sajtó, vagy akiről csak egy-két apró szabálysértést (pl. szabálytalan parkolás) sikerült kideríteni, mint ahogy azok sem, akikről mások miatt írtak rendszeresen (pl. Jodie Foster esete az őrült rajongóval).
Hogyan élték túl ezek az emberek a hírességet?... Mindegyik másképp. Többségüknek talán eszébe se jutott, hogy ők most MÁSOK lettek, és élték nyugodtan tovább az életüket. Elijah Wood például arról „hirhedt”, hogy rendkívül diszkrét magánéletet él. Rajta is túltesz Chantal Conlin, akinek a korát kb. 18-20-ra saccolom, mert az IMDB is csak a filmszerepeit tudja felsorolni.
Aztán van, aki egyszerűen kilép a buliból, és elmegy diplomatának vagy informatikusnak (Shirley Temple, ill. Kovács Krisztián). Vagy épp filmkritikusnak. (Pat Cardi)
Mások csinálják, amíg bírják, majd tartanak egy szünetet. Aztán újrakezdik. (Thora Birch, Anna Chlumsky, Tina Majorino)
És a sort nyugodtan lehetne folytatni: szerencsére ők sem egyformák.
És hogy férnek a statisztikákba? Hogy csak egy példát hozzunk fel: az én listámon hat krónikus alkoholista van, azaz 3,4 százalék. Bocs, de ez 1,2%-kal kevesebb, mint Magyarország bevallott alkoholistáinak aránya 2009-ben!
Tehát lehet, hogy a hírnév mégsem árt az egészségnek?

A másik oldal

Minden éremnek legalább két oldala van. Persze hogy megjegyezzük Lindsay Lohan vagy Britney Spears (hogy ne mondjak csúnyábbat) botrányos (le)szerepléseit, mert bután és nyilvánosan csinálják, mert a botránysajtó minden ilyesmit túlragoz, és ha nem kap mást, hónapokig-évekig elcsámcsog rajta.
A másik oldalon ott van Angela Lansbury, Julie Andrews, Reese Witherspoon, Kurt Russel és még nagyon sokan mások, akik gyerekként kezdték a pályát, de komolyan vették önmagukat. Mi is őket. Tehát a hírnév nem feltétlenül ártalmas.
És itt jön a harmadik oldal: a hírnév hiánya... ugyanis egy nemrég készült felmérés szerint „hét tiniből egy életcélja a hírnév, tök mindegy, hogy mivel éri el ezt, csak híres lehessen”...
És ilyen tini nagyon sok van. Persze közülük is összejöhet néhány színész, énekes, modell, de mi lesz a többivel? Sajnos nem én találom ki: egyesek a bűnözésbe fognak menekülni. Vagy épp politikusok lesznek! Brrr...
Hát akkor már inkább legyen egy Megasztár Junior, csak gyerekeknek és tiniknek. Csak nyertesekkel, ha lehet. A nyári uborkaszezonra, hogy ne kergesse őket vissza Friderikusz az iskolapadba. Mert (és kérem üzenje ezt meg neki valaki) a hírnév hiánya is lehet legalább ugyanolyan ártalmas, mint a hírnév.

(Írtam 2010. November 27-én. Kiegészítettem-átírtam ma)